Panasonic lanserer et ”billig” 4K kamera med utskiftbar optikk.

Av -

Panasonic fikk mye oppmerksomhet fra mange profesjonelle videografer med Lumix GH3 tilbake i 2012, hvor de tilbyr avanserte video-kodeker, omfattende kontroller, tidskode funksjoner, og andre ting som videografer etterspør. Nå tar de det enda lengre med det nye Lumix GH4, som er det første speilløse kameraet med utskiftbare objektiver som er i stand til å filme 4K video.

GH4 ser veldig likt ut som GH3. Det består av en magnesiumramme, allværsbeskyttelse og  en støvtett konstruksjon. Det har den samme 16-megapikslers oppløsning for stillbilder som GH3, men Panasonic sier GH4´s nye Micro Four Thirds-sensor gjør en enda bedre jobb med å fjerne den rullende lukkereffekten og har større dynamisk omfang. Kameraets nye quad core prosessor sørger for at det kan skyte opptil ISO 25 600 og 12 bilder per sekund. Panasonic skryter også av forbedret fargegjengivelse og et nytt Eye Detection auto fokus system som kan fokusere på motivets øyne automatisk.

Den største forbedringen er muligheten til å filme 4K video i 24 eller 30 bilder per sekund.

Det finnes allerede spesialkameraer som i dag kan filme i 4k oppløsning. Men de koster veldig mye og er kun beregnet for det profesjonelle markedet. Canon EOS 1D C kan filme i 4k men det koster i dag 96 250 kr. Et billigere alternativ er Sonys FDR – AX100 men det har begrenset kontroll og ingen utskiftbare objektiver.

Panasonic har ikke nevnt pris enda men de tidligere kameraene har ligget på 8000 – 10000. Det er sannsynlig at GH4 vil koste det samme.

Panasonic Lumix GH4 eksempel film:

I tillegg til høy oppløsning, byr GH4 på svært høy bitrate (opp til 200Mbps) video til eksterne opptakere og 10 – bit 4:2:2 video til skjermer ved hjelp av Panasonics nye valgfri koblingsboksen. Den gir også XLR-innganger for lydopptak og kan kobles til et batteri for langvarig videoopptak .

Kameraet har støtte for WI-Fi og NFC tilkobling som tilbyr bildedeling og fjernstyring fra smarttelefon eller nettbrett .

Panasonic Lumix GH4 kan være kameraet som gjør at andre produsenter må implementere 4k støtte tidligere en planlagt.

Mikal Dalsbø